Recept

Här kommer då recepten på det som en gång blivit benämnt "Världens godaste paj" och "Fantastiska maränger".



Rabarber och bär-paj med kokos


  • 3 stjälkar rabarber

  • 1 paket hallon och blåbär (tinade, avrunna)

  • lite socker att hälla på

  • ev lite potatismjöl



  • 3,5 dl vetemjöl

  • 1 dl socker

  • 2 dl kokos

  • 200 g smör

Skala och skär rabarber i typ 2 cm bitar, lägg i pajform. Häll på bären och fördela jämnt. Häll på lite socker och ev potatismjöl.


Smält smöret lite halvt. Brukar göra så lite blir smält och resten mjukt. Blanda alla torra grejer och häll i smöret och knåda ihop. Fördela smulet över pajen och grädda i 200 grader tills den är gyllenbrun. Servera med SIAs lyxvaniljglass för absolut bästa resultat. (den blå paketen).



Nötmaränger (en god biprodukt när man gjort hemgjord majonnäs)


  • 6 äggvitor
  • 3 dl socker
  • 1 nypa sal
  • ca 1 dl hackade rostade hasselnötter och mandlar

Jag massrostar ju alltid hassel och mandel; slänger ut 2 påsar av varje på en stor plåt i ugnen på 175 grader tills de är lite rostade och luktar gott. Fint att ha på müslin på morgonen, eller hackade i vaniljglass eller som här, i maränger. Eller på sallad. Lite varstans kan man använda rostade nötter tycker nog jag. Det innebär att dessa är rostade och sen hackade.

Sätt ugn på 150 grader. Vispa äggvitorna på medelhastighet tills de bildat ett fast skum. Tillsätt socker och en nypa salt. Vispa ca 6 min på högsta hastighet. Smeten ska bli blank och ej grynig. Vänd försiktigt ner nötterna. Klicka ut på plåtar. Ha i ugnen i ca 50 min tills ytan är krispig och insidan seg.

Sådärja!

No comments: