Sista dagen :(

Sista dagen i Hanoi håller på att bli eftermiddag. Det blev inte mycket Mahjong igår, och glassbaljan tog slut alltför snabbt. Vi hade ju dock noterat att "Fannys glassbar" hade fri utkörning mellan nio på morgonen och tio på kvällen och tjugo i tio ringde Lisa desperat upp glassleverantören, men då var det tyvärr för sent. Vi som hade siktat in oss på en halvliter kokos och en halvliter chocoloate-coffee :( Istället blev det gin för de andra och tonic för mig och en lång, trevlig kväll som varade till långt in på natten.
Ebba vaknade igen och kräktes på natten, men verkade må mycket bättre på morgonen och såg ut att kunna hänga med in till stan för en sista lunch med Lisa och några sista inköp.
Förmiddagen ägnades åt att packa och försöka trixa ner alla nya inköp i våra väskor som ju tyvärr inte blivit större under de gångna två veckorna. Vi hade som tur är frigjort lite plats när vi avlämnade ett stort lass med kaviar, lösgodis, några paraplyer och lite annat smått och gott till familjen Thiel, så det ser ut som vi kommer få med allt ändå.
Fanny var hemma från skolan för att kunna träffa Ebba den här sista dagen, och jag ägnade en lång förmiddagsstund åt att läsa ett helt Lasse-Maja-mysterium för tjejerna, vilket de naturligtvis uppskattade mycket. Papporna däremot kastade arga blickar och väste sammanbitet att jag satte dem i mycket dålig dager eftersom de bara brukar läsa ett kapitel åt gången :)






























Lisa hade bokat bord på ett ställe vilket hon blivit tipsad om av nån av grannarna. Det var lite som en saluhall, med många långa bord i rader i mitten och liksom stånd med mat längs sidorna. Antingen kunde man gå runt och titta och beställa, eller beställa från menyn. Vi tog som vanligt in lite blandat och det var som vanligt jättegott. Maten kommer man ju verkligen att sakna. Jag har redan börjat fundera på hur jag ska kunna få en skog av koriander att växa i min trädgård till sommaren. En outtömlig skog ska det vara. Och mynta får man nog också satsa på, det är också en av baskryddorna. Det är inte ovanligt här att man får in en hel stor skål fylld till bredden med gröna kryddor som man själv lägger i buljongen eller maten. Känns lite ovant först att äta stora kvistar av mynta, koriander och andra kryddor, man är ju klart mer van vid att bladen är avplockade och kanske lite hackade på västerländskt vis, men här är knippena bara avklippta från plantan och serverade direkt. Rustikt och mycket gott!














Restaurangbus



















Småfåglar på fat


På det här stället fick man knåpa ihop sina Nem (färska vårrullar) själv, vilket vi gjorde efter bästa förmåga, men vi lyckades aldrig klura ut vad vi skulle använda de decimeterlånga bitarna sockerrör till. Kanske bara sitta och suga lite på efteråt?
När vi gick runt och tittade lite snabbt efter maten såg vi även trevliga vietnamesiska specialiteter som hela grillade småfåglar. Dessa små fåglar, som är helt intakta förutom fjädrarna, knaprar folk gladeligen i sig. Undrar så om de spottar ut näbben....?















Utanför kaffebutiken

Efter lunch tog vi taxi till en affär Max ville titta i och därifrån snirklade vi oss på måfå mot kaffebutiken där vi tänkt köpa en påse omalda bönor av vesslekaffet. Vi fastnade lite på sybehörsgatan för att leta knappar till Tomas jacka. Han hade sagt till sömmerskan att han ville ha lite större knappar, men Lisa upplyste honom om att sömmerskan bara kommer ta de knappar hon har tillgängliga, om man inte säger nåt annat. Vilket ju innebär att jackan kan dyka upp med marmormelerade knappar eller Dolce Gabbana-kopior och det var ju kanske inte riktigt vad Tomas hade tänkt sig. Så han köpte några enkla svarta och sen lyckades vi endast med hjälp av Max lokalsinne hitta tillbaka till samma kaffeaffär vi varit i tidigare. En hel del vesslekaffe rikare tog vi därifrån en taxi först till Lisas jobb där vi släppte av henne, sen hemåt och jag blev avsläppt vid fotoaffären för att hämta in våra fototavlor som skulle vara klara idag.
En äldre dam och en ung tjej hjälptes åt att slå in tavlorna i en gammal tidning och i pappret där min beställning stod beskriven och sen omsorgsfullt binda om med band så jag kunde bära hem dem. Jag korsade gatan, gick ner i gränden och lyckades sen gå i rask takt hela vägen genom gränderna utan att gå fel en enda gång! Över detta är jag mäkta stolt och nästan lite imponerad. När man börjar tvivla på vilken väg man ska välja lyfter man blicken och tittar på kabelknippena. Under större delen av vägen ska man följa de stora knippena för att komma rätt. Men jag har även äntligen lyckats hitta några landmärken längs vägen: en skylt som det står Trang på, en speciell frisersalong, ett konstigt tak i grön korrugerad plåt, en lite speciell port och så husnumren 1 och 3 ovanför en grön respektive röd dörr i gränden där man ska svänga ner för att komma till Swedish Camp. När jag kom fram tittade vi på de fina bilderna, drack kaffe och åt Hanhs supergoda kanelbullar och nu har Lova just kommit från dagis. Det börjar bli dags att packa det sista innan Lisa kommer hem och det blir en sista middag här hos familjen Thiel innan taxin hämtar oss vid grinden klockan halv sex.
Vi har verkligen haft en fantastisk resa här i Vietnam och Hanoi och hade gärna kommit tillbaka och hälsat på igen! Tack till Tomas, Lisa, Fanny och Lova för att vi har fått vara här hos er, det har varit toppen på alla sätt och vi ser jättemycket fram emot att träffa er igen i Dalarna i sommar!

1 comment:

Olu said...

Sista berättelsen från Hanoibesöket- så tråkigt! Det har varit en sån härlig upplevelse att läsa om vad ni varit med om. Man har fått vara med på ett litet hörn fast vi är så långt från varann. Tusen tack, Emilie, för alla roliga berättelser!!

Välkomna hem!!!
önskar Olu och Roy